AKTUELNO

Gosti "Nacionalnog dnevnika" komentarisali su kadrovske promene u Vojsci Srbije, a o kojima je javnost sinoć obavestio predsednik Vučić. Obojica su istakla da je reč o prirodnom sledu događaja, da su na funkcije stupile mlade nade i podsećaju na ugled koji srpska vojska uživa svuda u svetu.

Govoreći o kadrovskim promenama u vrhu vojske, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ističe da se odlaskom Ljubiše Dikovića u penziju, o čemu je javnost sinoć obavestio predsednik Vučić, nije desilo ništa neuobičajeno, već je reč o prirodnom sledu događaja. Na njegovo mesto, podseća, došao je general Milan Mojsilović, koji je vrlo kvalifikovan za ovu poziciju.

- Mojsilović ima veliko iskustvo u Srbiji, ali i međunarodno iskustvo. Pokazao je najviše rezultate i na čelo Generalštaba Srbije dolazi odličan general - kaže Dragišić.

Glavni i odgovorni urednik lista „Alo“ Duško Vukajlović ističe da je general Mojsilović jednako poštovan i na zapadu i na istoku, i u Vašingtonu i u Moskvi.

- On je sigurno najbolji mogući izbor - kaže Vukajlović za "Nacionalni dnevnik" Televizije Pink.

Govoreći o ostalim kadrovskim promenama, Dragišić kaže da je odluka da zamenik Generalštaba bude čovek iz bezbenosti odlična, i jako je važna za sigurnost zemlje. Ističe da se u Vojsci juče nije dogodilo ništa vanredno, već se desio prirodan sled događaja i na funkcije su stupili novi, mladi ljudi.

- Često su naši kadrovi više cenjeni u inostranstvu nego kod nas. Imamo odličnu i prestižnu vojsku, imamo odlično vojno školstvo. Zato ne treba brinuti za budućnost vojske i bezbednost Srbije jer imamo kadrove koji su odlični - ističe Dragišić.

Foto: TV Pink

Vukajlović ističe da nema mira bez jake vojske. Smatra da smo danas svedoci stvaranja novog sjaja naše Vojske i da se ozbiljno krenulo u njeno osavremenjavanje i poboljšanje uslova.

Modernizacija vojske je izuzetno važna, a pre svega modernizacija vazduhoplovstva, kaže Dragišić i podvlači da je najisplativije ulaganje u ljude. Važno je, kaže, učiniti vojnički poziv atraktivnim za mlade.

- Ako se setimo svih srpskih pobeda od početka 19. veka, videćemo da pobede nisu postignute tehnikom, dobrim brojnim stanjem, već mudrošću njenih vojskovođa. Naša Vojna akademija i obrazovne institucije moraju dati nove Živojine Mišiće i Stepe Stepanoviće. Naš vojnik danas ima tradiciju na koju mora biti ponosan, ali treba da razmišlja i skoncentriše se na sadašnjos i trenutne probleme - kaže Dragišić.

Komentarišući zahtev predsednika Vučića da se Srbiji da datum za ulazak u Evropsku uniju, Vukajlović ističe da je jasno da se tačan datum treba tražiti. Priča o EU traje dugo, obećanja su bila mnoga, a vreme je da Srbija konačno dobije neki rok.

Foto: TV Pink

Govoreći o kosovskom pitanju, ističe da Srbi i Albanci treba da se dogovore i da EU treba da da dozvolu da ova dva naroda sama reše svoj problem. Dragišić kaže da je poruka iz SAD bolja i konstruktivnija, odnosno da treba dati podršku pronalasku rešenja bez ograničavanja i rokova.

- Možda se dogovorimo i pre juna, a možda nećemo ni naredne tri godine, ali moramo da nastavimo da tragamo za rešenjem. Rok koji se pominjao, novembar, izmišljen je. EU uslovljava rokovima, a nema odgovor za Srbiju kada će ona postati njena članica. Ipak, SAD su stale iza Vučića kada je reč o radu u dobroj veri. Ovo budi optimizam jer znamo da Amerikanci imaju veliki uticaj kada je reč o problemima u svetu generalno - kaže Dragišić za Pink.

Podvlači da su Albanci u februaru ove godine bili izričito protiv razgraničenja, a da se danas situacija menja.

Foto: TV Pink

Ovo pokazuje koliko ozbiljan rad i dobra diplomatija mogu da učine. Nije ovo rezultat Trampove politike koja se promenila, već je Aleksandar Vučić učinio da se stav SAD promeni. Vučić je vodio ozbiljnu državničku politiku i vidimo da se rešenje Albancima neće dopasti ako nastave da se protive dogovoru sa Srbijom - kaže Dragišić. Dodaje i da je Edi Rama shvatio da se Srbiji ne treba protiviti jer je reč o jakoj zemlji koja ima mnoge saveznike u svetu i da se sa Srbijom mora dogovoriti.

Vukajlović kaže da jeste šok to što su SAD promenile politiku, a to je posledica delovanja Aleksandra Vučića na međunarodnom planu. Srbija, ističe, mora da iskoristi ovakvu situaciju i napraviti najbolje moguće rešenje.

#Duško Vukajlović

#Nacionalni dnevnik

#Zoran Dragišić

'